Національні страви різних країн і навіть їх регіонів безпосередньо залежать від географічного розташування і клімату. Взяти для прикладу Україну – в меню ресторанів Криму переважають страви з риби та морепродуктів, а готель в Луцьку запропонує широкий вибір м`ясних делікатесів. Так і в Європі – більш ситна і проста їжа в пошані у північних народів, чого не скажеш про смаки жителів Півдня. Що ж полюбляють останні, зараз і дізнаємося.
Іспанія
Національна кухня іспанців, за їх власним зізнанням, не жирна, а масляниста. Ще б пак – всі страви готуються на оливковій олії, якої при цьому не шкодують. Але кожна область країни має свої кулінарні уподобання. На узбережжі Середземного моря більше рибних страв, хоча м`ясо теж у пошані, але їдять тут практично все. А ось в Кастилії переважають бобові: горох, сочевиця, квасоля. Досить бідна кухня в Андалусії, її так і називають кухнею для бідняків.
І хоча іспанці ще ті любителі поїсти, до українських частувань їм далеко, згадаємо лишень весілля у місті Луцьк. Так, вирушаючи в ресторан чи бар, місцеві жителі пити будуть багато (чому б і ні – в Іспанії виробляють більше ста марок вина), а от в якості закуски обмежаться безкоштовними тапас. Але це зовсім не означає, що в Іспанії немає оригінальних і смачних страв. Навпаки, їх кількість настільки величезна, що навіть місцеві жителі не все перепробували.
Варто спробувати: суп «Гаспачо», тортилью, валенсійську паелью, чорісо, хамон, чуррос, сир кабралес, баскський пиріг з вишнею.
Італія
Італійська кухня, як і французька, вважається зразком вишуканості і смаку. Такі слова, як піца, спагетті, паста, лазанья, різотто – давно не бентежать наших господинь. Тут також існують регіональні відмінності в приготуванні та інгредієнтах, а також місцеві коронні страви – від креветок і риби до курки, телятини і баранини. Але об`єднує всіх італійців любов до піци, яку вони успішно прищепили майже всім іншим жителям планети.
Популярні в Італії вироби з грубих сортів пшениці, з яких готують знамениту пасту, чудові сири, прянощі, морепродукти, копчені м`ясні вироби, овочі, фрукти і, безумовно, вина. Італійську кухню важко сплутати з якоюсь іншою, до того ж вона ще й корисна і не дуже калорійна через нескладну обробку і свіжість продуктів.
Багато туристів спочатку дивуються, як італійці на перше, друге і третє можуть їсти одні лише макарони. А через кілька днів і самі не можуть відірватися від усіляких «каппелліні», «феттучіні», «букатіні», спагетті з м`ясом, рибою, морепродуктами, грибами, часником, помідорами... Коротше кажучи, в Італії не поспішайте з висновками.
Варто спробувати: суп «Мінестроне», різотто, равіолі, пасту, «grigliata mista» – рибу на грилі, «granseola» – морського павука, сири, піцу.
Греція
Кулінарні рецепти і традиції греків налічують тисячі років. Обід тут зведений в певний культ: за столом збирається вся родина, щоб кілька годин присвятити трапезі за приємним і легким спілкуванням. Колись так само, бенкетуючи, стародавні греки вирішували політичні та глобальні питання. Напевно, тому Греція ніколи не була надто войовничою і агресивної країною, згадати хоча б ледачих олімпійських богів.
Оскільки земля в цій країні не надто балує родючістю, страви у греків відрізняються простотою і фантазією, адже доводиться цінувати буквально кожну травинку. Головне місце відведено овочам, особливо баклажанам, з яких хіба що варення не роблять. Також в пошані помідори, артишоки, морква, квасоля і спеції – часник, цибуля, селера, кориця.
Кухня омитої морем Греції не обходиться без морепродуктів, включаючи омарів, каракатиць, восьминогів та іншої живності. З м`яса греки віддають перевагу баранині, козлятині і курчатам, зрідка свинині, їдять багато сирів, навіть більше ніж французи. Улюблений напій – кава, чай п`ють рідко. А особливою повагою користуються вода як символ гостинності і хліб, завжди свіжий, причому до певної страви подають спеціальний сорт.
Варто спробувати: запіканку з баклажанами «Мусакас», баранячі ребра «Паідакі», стіфадо, долму, тарамасалата, сири, страви з риби, бугацу.
Завершуючи наш невеликий кулінарний екскурс, відразу відзначимо, що багато чого з названого можна спробувати, не вирушаючи для цього в закордонне турне. Наприклад, у 101 кілометрі в Луцьку вас почастують не лише смачною домашньою українською кухнею, але і приготують на замовлення багато страв, якими славиться Європа.